Home Blog 10 vragen aan Ruby Samad

10 vragen aan Ruby Samad

Ze gelooft in een no-nonsense aanpak, haar cliënten staan altijd centraal en haar adviezen zijn eerlijk, helder en kostenefficiënt. Ruby Samad is advocaat arbeidsrecht en de nieuwe kennispartner van Payingit. Haar doel? De ingewikkelde advocatuur makkelijk en begrijpelijk maken voor iedereen.

 

Dit doet zij onder andere door het maken en delen van korte vlogs waarin zij complexe onderwerpen simpel maakt. En deze vlogs, die mogen wij delen op onze blog. En daar zijn wij natuurlijk onwijs blij mee!

Even voorstellen

Naam: Ruby Samad

 
Woonplaats: Amsterdam

 
Functie: advocaat arbeidsrecht

 
Bedrijf: Arbeidsrechtlab Advocatuur

 
Hobby’s: sociale activiteiten in heel brede zin, van koffie/wijn drinken en (teveel) eten met vrienden, naar het theater of een optreden in Paradiso en wandelen door de duinen tot salsa dansen.

Je bent gespecialiseerd in het arbeidsrecht. Waarom heb je juist voor deze richting gekozen?

Tijdens mijn studie trok ik al meteen naar het arbeidsrecht toe. Het is een heel enerverend rechtsgebied wat direct tot de verbeelding spreekt, terwijl het tegelijkertijd juridisch complex is. Daarbij kan ik er ook echt iets van mijzelf in kwijt. Ik vind het te gek ondernemingen te helpen bij het stroomlijnen van hun bedrijfsvoering op dit gebied, te sparren en kennis te delen. Voor werknemers ben ik hun rots in de branding op het moment dat zich een arbeidsrechtelijk probleem voordoet.

Wanneer en waarom heb je besloten om voor jezelf te beginnen?

Op 1 mei 2014 ben ik gestart met mijn eigen niche advocatenkantoor Arbeidsrechtlab. Het was het slechtste mogelijke moment ooít om mijn eigen kantoor op te zetten. Ik had geen buffer, geen klanten en wel een hypotheek. Ik werkte toen 7 jaar als advocaat in loondienst en vond echt dat het anders kon. Vervolgens ben ik gaan uitwerken wat mijn visie was op de advocatuur. Wat vindt een werkgever belangrijk als hij een succesvolle of juist startende ondernemer is en hij een arbeidsrecht advocaat nodig heeft? Volgens mij is de kern, kort gezegd, dat het belang van de cliënt altijd voorop moet staan. Het leek mij een logisch uitgangspunt commercieel te zijn en dat belang voorop te stellen.

 

Toen eenmaal duidelijk werd dat het best haalbaar kon zijn om op basis van mijn visie een advocatenkantoor te runnen, heb ik de sprong gewaagd. De eerste zes weken gebeurde er niets en dacht ik de grootste fout in mijn leven gemaakt te hebben. Ineens, in één week, kwamen er vijf zaken binnen. En toen begon het.

Je onderscheidt jezelf door eerlijke, heldere communicatie en wil de ingewikkelde advocatuur makkelijk en begrijpelijk maken. Waarom vind je dit zo belangrijk?

Omdat het logisch is. Wie wil er nou geen eerlijke, heldere dienstverlening? Waarom zou je als ondernemer of particulier eigenlijk nog genoegen nemen met de traditionele advocatuur?

 

Het gaat hierbij niet alleen om concurrerende tarieven die bij mij op de website staan, maar vooral om de benadering. Hoe tof is het dat een expert kennis deelt om zichzelf uiteindelijk zelfs overbodig te maken? Dat is in jouw belang.

 

Ik heb geen vrees daardoor uiteindelijk geen werk te hebben. Mijn klanten bevelen mij continu aan binnen hun netwerk.

Wat zijn de leuke en minder leuke kanten van de advocatuur?

Ik vind mijn vak echt heel leuk. Wat ik er met name zo leuk aan vind, is dat ik problemen oplos. Het zijn juridische puzzels. Ik bedenk samen met de cliënt een strategie en samen gaan we daarmee aan de slag. Als dat dan tot een goed resultaat leidt en ik spreek mijn tevreden cliënt, dat gevoel, dat is geweldig.

 

Wat ik minder leuk vind aan de advocatuur, is dat je soms juridisch gelijk hebt, maar het niet krijgt. Tijdens een zitting maakte ik bijvoorbeeld mee dat een kantonrechter in Zaandam liet weten wat ze zo ongeveer van plan was te beslissen. Dit was enkele maanden na de invoering van de WWZ (Wet Werk en Zekerheid). Wat zij wilde, ging echter lijnrecht in tegen de arbeidsrechtelijke wet- en regelgeving. Ik bepleitte heel expliciet, onder verwijzing naar de wetsartikelen en rechtspraak, waarom die beslissing evident onjuist zou zijn. Enkele weken daarna bleek uit haar uitspraak dat ze het gewoon wel had gedaan.

 

Maar mijn cliënt was een werknemer, moegestreden en hij had niet het geld om ook nog in hoger beroep te gaan. Ik heb aangeboden tegen een fors gematigd tarief hoger beroep in te stellen, maar hij was – begrijpelijk – ook ieder vertrouwen in de rechtsstaat kwijt. Daar heb ik werkelijk weken mee in mijn maag gezeten. Ik kan niet goed tegen onrecht.

Hoe ziet een typische werkdag er voor je uit?

Mijn werk bestaat uit dingen uitzoeken, schrijven en bellen met cliënten en tegenpartijen, maar ook met collega-advocaten voor collegiaal overleg.
En iedere dag voer ik minimaal één bespreking, al probeer ik die wel zoveel mogelijk op dezelfde dagen te bundelen. Soms zijn het gesprekken met cliënten, op locatie of bij mij op kantoor en vaak heb ik daarnaast nog de nodige koffieafspraken met interessante partijen. Daaruit komt niet altijd direct werk voort, maar dat is ook niet het doel. Ik vind het oprecht interessant om mensen beter te leren kennen, om te weten wat ze doen en vooral, waarom.

Welke waarden en normen vind je bij je beroep belangrijk?

Deskundigheid, betrokkenheid en betrouwbaarheid.

Als je één ding kan veranderen aan het Nederlandse rechtssysteem, wat zou dit dan zijn?

Ik doe zelf geen toevoegingszaken, omdat het gewoonweg niet te doen is. De vergoedingen die advocaten krijgen voor hun werk, is absurd. Er worden veel te weinig uren voor een zaak vergoed, ook nog eens tegen een veel te laag tarief. Hierdoor kan een advocaat een zaak niet de tijd geven die het verdient. Dat is echt een misstand en ik begrijp niet dat we in zo een welvarend land dit nog steeds niet goed hebben geregeld.

Op welke prestatie ben je het meest trots?

Ongeveer 8 maanden nadat ik met Arbeidsrechtlab was begonnen, stond ik in de finale van Legal Women, een landelijk platform voor vrouwelijke juristen. Ik werd uiteindelijk tweede in de categorie Upcoming Talent. De voordacht op basis waarvan de jury mij had geselecteerd, was nota bene afkomstig van een tegenpartij, een grote werkgever, op wie ik tijdens een kort geding veel indruk had gemaakt.

 

Mijn medekandidaten waren stuk voor stuk vrouwen van kaliber, van Stibbe, Nauta, etc. En ik dus, met mijn start-up. De jury prees met name mijn innovatieve werkwijze. Heel tof.

Waar zie je jezelf over 10 jaar?

Dan hoop ik samen met een aantal gelijkgestemde advocaten een mooi kantoor te voeren. En minimaal 3 maanden per jaar vanuit een warm land te kunnen werken.

Wat kan je betekenen voor de zakenrelaties van Payingit?

Ik wil op een laagdrempelige wijze mijn kennis en expertise overbrengen, zodat men verder kan met een bepaald vraagstuk. Verder hoop ik dat ondernemers het arbeidsrecht, door mijn werkwijze, leuk gaan vinden. Veel ondernemers vinden alles wat juridisch is niet leuk. Ik begrijp dat wel, want zij zijn juist weer goed in heel andere dingen. Als ik het goed overbreng, hoop ik dat men het arbeidsrecht begrijpt en het van daaruit niet meer ziet als noodzakelijk kwaad, maar in iets waarin je wilt investeren. Want als je de arbeidsrechtelijke zaken goed aanpakt, heb je tevreden werknemers, minder kopzorgen en kun je je energie pas echt volop op de business richten.

 

Op de hoogte blijven van de juridische tips van Ruby Samad? Ruby’s vlogs verschijnen eens per maand op onze website.

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak