Alles over zwangerschapsverlof
Gefeliciteerd! Je verwacht een kindje en om zo relaxt mogelijk je bevalling in te gaan, kun je als werknemer of ondernemer zwangerschaps- en bevallingsverlof aanvragen.
In deze blog lees je wat het verschil tussen zwangerschapsverlof en bevallingsverlof is, wanneer je verlof ingaat en hoe lang je verlof duurt. Verder lees je terug op welke manier je zwangerschapsverlof kunt aanvragen en hoeveel geld je gedurende deze periode uitbetaald krijgt. Kortom, alles om jouw zwangerschap en de periode daarna zo relaxed mogelijk in te gaan!
Wat is het verschil tussen zwangerschaps- en bevallingsverlof?
Ben je zwanger en werk je bij een werkgever, voor jezelf of ontvang je een uitkering van het UWV? Dan heb je tegen het einde van je zwangerschap recht op 4 tot 6 weken betaald zwangerschapsverlof, aangevuld met minstens 10 weken betaald bevallingsverlof. Zwangerschapsverlof is gericht op de laatste weken richting de bevalling, terwijl bevallingsverlof direct na je bevalling ingaat en ervoor zorgt dat je van de bevalling kunt herstellen en een band met je baby op kunt bouwen.
Wanneer kun je met zwangerschapsverlof gaan?
Wat leuk dat je een kindje verwacht! Wanneer je zwanger bent, gebeurt er van alles in je lichaam. Hierdoor kun je tegen de tijd dat je uitgerekende datum eraan zit te komen, meer lichamelijke klachten en vermoeidheid ervaren. Om je lichaam en je kleintje op de bevalling voor te bereiden, krijg je 4 tot 6 weken voor je uitgerekende datum het recht op zwangerschapsverlof. Je mag zelf kiezen of je 4, 5 of 6 weken zwangerschapsverlof opneemt. De dag na de bevalling, gaat je zwangerschapsverlof over in bevallingsverlof. Als moeder zijnde heb je tenminste 10 weken lang recht op bevallingsverlof.
Hoe lang heb je recht op zwangerschapsverlof?
Wanneer je zwanger bent, heb je tenminste recht op 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Heb je ervoor gekozen om 4 of 5 weken zwangerschapsverlof op te nemen, van de maximale 6 weken die hiervoor staan? Dan mag je de 1 of 2 weken die je over hebt van je zwangerschapsverlof, bij je bevallingsverlof optellen. Wist je dat je er ook voor kunt kiezen om de 10, 11 of 12 weken bevallingsverlof over meerdere perioden te verspreiden? Van de maximaal 12 weken bevallingsverlof, dien je 6 weken direct na je bevalling op te nemen. De overige weken, mag je tot 30 weken na je bevalling opnemen op elk gewenst moment, tot je door alle dagen heen bent. Je dient het verzoek tot het verspreiden van je bevallingsverlof wel uiterlijk 3 weken na je bevalling aan je werkgever door te geven.
Heb je te horen gekregen dat je een meerling (dus een tweeling, drieling, etc.) krijgt? Dan heb je recht op 2 tot 4 weken extra zwangerschapsverlof. Dient je kindje voor een langere periode in het ziekenhuis te blijven? Dan krijg je 10 weken extra couveuseverlof om in alle rust de beste zorg aan je kindje te kunnen verlenen.
Op welke manier kun jij je zwangerschapsverlof aanvragen?
Wanneer je in loondienst werkt, dien je zwangerschapsverlof bij je werkgever aan te vragen. Heb je op het moment dat je zwanger bent een uitkering? Dan kun je zwangerschapsverlof, in de vorm van een WAZO-uitkering, rechtstreeks bij het UWV aanvragen. Ben je zzp’er? Dan is er ook de mogelijkheid om een zwangerschapsuitkering in de vorm van de ZEZ-uitkering bij het UWV aan te vragen. Wanneer je als ondernemer in aanmerking komt voor de ZEZ-uitkering (Zelfstandige en Zwanger), kun je een uitkering krijgen voor minimaal 16 weken.
Wanneer je in loondienst bent kun je jouw zwangerschapsverlof maximaal 3 weken voordat je verlof ingaat, bij je werkgever aanvragen. Het is belangrijk dat je het zwangerschapsverlof 7 weken voor je uitgerekende datum alvast aanvraagt. Dit komt doordat je zwangerschapsverlof uiterlijk 4 weken voor je uitgerekende datum van start gaat. Je werkgever mag je zwangerschapsverlof niet weigeren. Doet hij/zij dit wel? Dan kun je direct naar de medezeggenschapsraad of de ondernemingsraad van je organisatie stappen.
De uitgerekende datum
Om te weten te komen wat je uitgerekende datum is, kun je bij je huisarts of verloskundige een zwangerschapsverklaring aanvragen. Zij bieden je dan een officieel document aan waarop je uitgerekende bevallingsdatum terug te vinden is. Bewaar de zwangerschapsverklaring goed, aangezien je dit nodig hebt om je je zwangerschaps- en bevallingsuitkering bij het UWV aan te vragen. Het UWV mag tot maximaal één jaar na de einddatum van je uitkering ter controle nog naar dit document vragen.
Hoeveel loon krijg je doorbetaald tijdens je zwangerschapsverlof?
Het mooiste aan zwangerschaps- en bevallingsverlof is dat je 100% van je maximumdagloon via een uitkering van het UWV uitbetaald krijgt. Het maximumdagloon in Nederland is vastgesteld op €225,57 euro, waardoor het maximummaandloon op €4906,15 euro uitkomt. Verdien je bij je werkgever méér dan het maximumdagloon? Dan vergoedt het UWV je loon tot het maximumdagloon en dient je werkgever het resterende deel van je loon aan je uit te betalen.
Waar dient je werkgever rekening mee te houden als je na je bevalling weer aan het werk gaat?
Wist je dat je werkgever de taak heeft om je tijdens je zwangerschap en na je bevallingsverlof gezond en veilig te laten werken? De werkzaamheden die je verricht dienen in sommige gevallen tijdelijk aangepast te worden, als je bijvoorbeeld nog geen zware dingen mag tillen etc. Verder heb je tot 6 maanden na je bevalling recht op meer pauzes, hoef je geen onregelmatig werk uit te voeren, dus hoef je geen nachtdiensten te draaien en ook niet over te werken.
Verder dient er een goed afgesloten ruimte op je werkplek te zijn, waar je kunt rusten en kolven. Tot je baby 9 maanden oud is, heb je namelijk voedingsrecht en mag je een kwart van je werktijd, betaald besteden aan het voeden of kolven van je baby. Verder dient je werkgever je loon door te betalen als je een noodzakelijk zwangerschapsonderzoek moet ondergaan. De reistijd en de duur van het zwangerschapsonderzoek dienen door je werkgever aan je uitbetaald te worden.