Home Blog Alles wat jij moet weten over werving en het in dienst nemen van nieuw personeel

Alles wat jij moet weten over werving en het in dienst nemen van nieuw personeel

In deze blog lees je hoe jij er als werkgever voor kunt zorgen dat je de juiste mensen voor de juiste functie leert aannemen. Werkgeverschap is een ingewikkelde puzzel en daarom deelt Payingit graag tips. Je leest hoe je een wervende vacaturetekst schrijft, de juiste kandidaten selecteert, sollicitatiegesprekken kunt voorbereiden en nog veel meer.

Hoe zorg je als werkgever voor een wervende vacaturetekst die de juiste kandidaten aantrekt?

Allereerst is het belangrijk dat je een duidelijk beeld hebt van de doelgroep die bij de openstaande vacature past. Afhankelijk van de doelgroep kan je de schrijfstijl en woordkeuze van de vacature bepalen. Schets voor de sollicitant een duidelijk functieprofiel waarin de gevraagde kwaliteiten, ervaringen en kennis wordt behandeld. Naast deze formaliteiten kan je de vacaturetekst aantrekkelijker maken door wat over de bedrijfscultuur en eventuele interessante secundaire arbeidsvoorwaarden te vertellen. Tot slot kan je een hypothetische werkdag beschrijven. Het is 9 uur ‘s ochtends, wat doen ze als eerste? Hoe ziet de lunchtijd eruit? Zo kunnen sollicitanten alvast inbeelden hoe hun eerste werkdag zal zijn.

Laat als werkgever weten wat jouw onderneming de kandidaat te bieden heeft

Het vinden van de perfecte kandidaat voor een openstaande functie werkt twee kanten op. De sollicitant dient zichzelf te verkopen aan jou als werkgever, maar als je écht goede werknemers wil aannemen, moet je zelf ook moeite te doen om de sollicitant die jij op het oog hebt binnen te kunnen halen. Zorg er daarom voor dat het voor de sollicitant duidelijk is wat jij hem/haar kan bieden. Zorg dat je eerlijk bent over de functie en de bedrijfscultuur binnen je onderneming. Laat bijvoorbeeld geen lastige taken of onplezierige werkzaamheden achterwege, maar schets een duidelijk en compleet beeld van wat de functie precies inhoudt. Daarnaast kan je de sollicitant informatie mededelen over het team waarin hij/zij gaat opereren en welke trainingen hiervoor worden aangeboden. Tot slot is het verstandig om te melden welke doorgroeimogelijkheden de sollicitant heeft na verloop van tijd. Hierdoor geef je de sollicitant inzicht in zijn/haar loopbaan bij jouw organisatie.

Op welke manier kun je de meest interessante kandidaten onderscheiden van de rest?

Soms kun je op één vacature tientallen tot wel honderden aanmeldingen krijgen. Als je de vacaturetekst compleet en duidelijk hebt opgesteld, is de kans groot dat een aantal kandidaten ook daadwerkelijk bij de openstaande functie passen. De eerste filterslag kun je maken door te controleren op de volledigheid van de sollicitatie, missende documenten en algemene sollicitaties(sollicitaties zonder functievoorkeur). Dit zijn allemaal tekenen van laksheid en kunnen de eerste tekenen zijn van een mogelijk slechte sollicitant. Kijk hier kritisch naar en filter deze eruit.

Nu je een veel kleinere stapel overhoudt, kun je opnieuw bekijken welke kandidaten je aanspreken en wie je op een sollicitatiegesprek wil uitnodigen. Vraag de persoon die de openstaande functie of een vergelijkbare functie bekleed, of zij kort naar de kandidaten willen kijken. Op deze manier betrek je je team bij het sollicitatiegesprek. Zij hebben vaak een goed inzicht in de vaardigheden die een sollicitant moet bezitten en kunnen je adviseren op je keuze. Iets anders waar je een CV of sollicitant op kan beoordelen, zijn de nevenactiviteiten van die persoon. Is hij/zij bijvoorbeeld al jaren vrijwilliger bij de kinderboerderij, voorzitter van de lokale handbalvereniging of prijswinnend essayschrijver? Deze nevenactiviteiten kunnen veel zeggen over het karakter van je kandidaat.

Wanneer je dit allemaal hebt volbracht, is de stapel met interessante kandidaten als het goed is veel beter te overzien. Kies nu nog een keer de allerbeste cv’s en motivaties uit deze laatste groep. Het is de bedoeling dat je het aantal terugbrengt naar een behapbaar niveau. Voer je zelf alle sollicitatiegesprekken of laat je dit over aan HR? En hoeveel tijd heb je om de passende kandidaat te vinden? Jij weet het beste of je 3, 5 of 8 mensen langs kunt laten komen.

Tips voor het voeren van een zakelijk en interessant sollicitatiegesprek

Heb je op papier de perfecte kandidaat gevonden? Dan is het tijd om die persoon uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek. Bepaal eerst wie het gesprek zal voeren. Zorg er in ieder geval voor dat er van tevoren relevante vragen zijn opgesteld, die eraan bijdragen om erachter te komen of de sollicitant bij de functie en je onderneming past. Zorg dat de kandidaat zoveel mogelijk aan het woord is en maak aantekeningen tijdens het gesprek. Op die manier kun je de sollicitanten achteraf met elkaar vergelijken.

Wat als geen enkele sollicitant voldoet aan het functieprofiel?

Er is niets vervelender dan erachter komen dat de kandidaten die je voor een sollicitatiegesprek hebt uitgenodigd, uiteindelijk niet aan het functieprofiel blijken te voldoen. Wanneer je niet de juiste kandidaat weet te vinden, zijn er gelukkig genoeg opties die je helpen om de werving (deels) uit handen te geven. Schakel in dit geval een vacaturebank, recruiter, carrièresite of een netwerkevenement in. Daarnaast is het een goed idee om je huidige werknemers in te schakelen en beroep te doen op hun persoonlijke netwerk. Uit onderzoek is gebleken dat 40% van nieuwe medewerkers wordt aangedragen door huidige werknemers van het bedrijf. Je kunt er ook aan denken om een verwijzingsprogramma voor je werknemers op te zetten. Je keert dan een beloning uit aan degene die de juiste kandidaat voor de functie weet aan te brengen.

Bepaal zelf wie je aanneemt, maar laat ons de administratie doen

Wist je dat jij je juridisch werkgeverschap aan ons kunt uitbesteden? Dit betekent dat alle administratieve en financiële werkzaamheden rondom je werknemers door Payingit wordt uitgevoerd. Wanneer je medewerkers op de payroll zet, regelen wij de arbeidsovereenkomsten, betalen we hun salaris uit en nemen wij bepaalde werknemersrisico’s van je over. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kosten die zou maken als één van je medewerkers langdurig ziek wordt. Wil je meer weten over uitbesteed werkgeverschap bij Payingit? Neem dan gerust contact met ons op!

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak