Home Blog Arbeidsvoorwaardengesprek: hoe pak je dat aan als werknemer?

Arbeidsvoorwaardengesprek: hoe pak je dat aan als werknemer?

Wanneer je steeds verder in het sollicitatieproces komt, zal je op een bepaald moment het arbeidsvoorwaardengesprek gaan voeren. Dit kan spannend zijn, aangezien je tijdens dit gesprek bijvoorbeeld over de hoogte van je salaris, een auto van de zaak en mogelijke bonussen kunt gaan onderhandelen. In deze blog lees je wat een arbeidsvoorwaardengesprek inhoudt, wat je precies kunt verwachten, hoe je erachter komt wat het ideale salaris voor je zal zijn en op welke manier jij je het beste kunt voorbereiden. Verder geven wij je graag een aantal tips waarmee je het arbeidsvoorwaardengesprek tot een succes kunt maken.

Wat houdt een arbeidsvoorwaardengesprek in?

Een arbeidsvoorwaardengesprek is bedoeld om de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden tussen de werkgever en de werknemer te bespreken. Dit gesprek voer je voordat je als werknemer je contract ondertekent. De afspraken die worden gemaakt gaan bijvoorbeeld over het salaris, het aantal vakantiedagen, reiskosten, opleidingsmogelijkheden, een leaseauto of de 13e maand. Vaak is het arbeidsvoorwaardengesprek de doorslaggevende factor voor de nieuwe werknemer. Wanneer hij/zij akkoord gaat met de voorwaarden, worden deze schriftelijk in de arbeidsovereenkomst vastgelegd. Soms kunnen de onderhandelingen er hard aan toe gaan. Voordat zowel de werkgever als de werknemer akkoord gaan met de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden, is het belangrijk dat zij elkaar tegemoetkomen. Wees niet bang om te vertellen aan welke voorwaarden je denkt, alles is bespreekbaar en wellicht kunnen jullie elkaar in het midden treffen.

Wat kun je van dit gesprek verwachten?

Het arbeidsvoorwaardengesprek wordt in de volksmond ook wel de salarisonderhandeling genoemd. Echter zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden die worden besproken soms zelfs doorslaggevender dan de hoogte van het salaris. Sommige mensen hebben hun prioriteiten namelijk liggen bij de flexibiliteit in werktijden, het aantal vakantiedagen, een auto van de zaak of de mogelijkheid om een gedeelte van de werkweek vanuit huis te werken. Het arbeidsvoorwaardengesprek volgt altijd na één of meerdere sollicitatierondes. Wanneer je die goed bent doorgekomen volgt de onderhandeling over je primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Na een korte inleiding volgen de onderhandelingen en wordt er waarschijnlijk gevraagd wat jij verwacht te gaan verdienen. Zorg dat je dit kan onderbouwen. Bekijk hoe de gesprekspartners erop reageren en hoor hun tegenbod aan. Laat het tegenbod op je inwerken en reageer nooit direct. Kun jij je hierin vinden, dan kun je akkoord gaan. Het is prima om er nog even over na te moeten denken. Maak aantekeningen tijdens het gesprek, zodat je hier later zelf op kan reflecteren. Neem de tijd om alle voorwaarden één voor één door te spreken. Geeft je toekomstige werkgever aan dat er niet over het salaris te onderhandelen is, dan is het een goed idee om je op de secundaire arbeidsvoorwaarden te richten om te kijken of zij je daarin tegemoet kunnen komen. Aan het einde van het gesprek kom je tot een overeenstemming. Herhaal de gemaakte afspraken en vat kort samen wat er tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek besproken is. Heb je de besproken voorwaarden goed begrepen? En zit je nog steeds op één lijn met je toekomstige werkgever? Dan kun je het gesprek netjes afsluiten. De werkgever zal de arbeidsvoorwaarden in een arbeidsovereenkomst laten vastleggen, zodat je die op een later moment kunt ondertekenen.

Hoe kom je erachter wat een passend salaris voor je zou zijn?

Het onderhandelen over de hoogte van je salaris zal het spannendste moment van het arbeidsvoorwaardengesprek zijn. Zorg dat je voorafgaand aan het gesprek opschrijft welk bedrag je minimaal wil gaan verdienen. Voordat je een realistisch bedrag kunt opschrijven, is het aan te raden om de boven- en ondergrens van het salaris passend bij je functie en werkervaring online op te zoeken. De factoren die meespelen om de hoogte van je salaris te bepalen zijn onder andere de functie, het opleidingsniveau, sector, de mate van verantwoordelijkheid die je krijgt, werkervaring, leeftijd en de regio waarin je solliciteert. Onderhandelen over je salaris is een spel van geven en nemen. Uiteindelijk zal jij je handtekening onder een arbeidsovereenkomst zetten met een salaris waar zowel jij als je werkgever zich moet kunnen vinden.

Bereid je goed voor en weet wat je waarde voor de onderneming is

Een arbeidsvoorwaardengesprek volgt vaak na een aantal succesvolle sollicitatierondes. Het bedrijf waar je bij solliciteert is er bijna zeker van dat jij de perfecte kandidaat bent. Zorg er tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek voor dat je laat weten waarom je het salaris waard bent. Vertel de recruiters op welke manier je voldoet aan de functie-eisen en geef daar passende voorbeelden van door een situatie te schetsen of door je werkervaring met hen te delen. Welke kwaliteiten neem jij met je mee naar het team als ze je aannemen? Zet dit allemaal voor jezelf op papier en lees dit goed door voordat je het arbeidsvoorwaarden gesprek in gaat. Verder is het belangrijk dat je bepaalde scenario’s van tevoren uitdenkt. Probeer tijdens een arbeidsvoorwaardengesprek niet direct te veel eisen op te noemen. Anderzijds is het belangrijk dat je niet schrikt van een hoger bod dan je verwacht had. Zorg dat je voor ieder scenario een passende reactie hebt. Schrijf alvast op wat je minimale voorwaarden zijn. Komen je minimale voorwaarden niet in het arbeidsvoorwaardengesprek aan bod? Maak het dan bespreekbaar of bedenk voor jezelf wanneer je een aanbod wil afslaan. Een goede beloning voor je werkzaamheden hoeft niet alleen uit de hoogte van je salaris te bestaan. Er kan namelijk ook sprake zijn van interessante secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een auto van de zaak, bonussen of extra vakantiedagen. Streep het salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden daarom altijd tegen elkaar af om erachter te komen of je de arbeidsovereenkomst op die manier wil ondertekenen.

Ben je het met elkaar eens? Dan kun je de arbeidsovereenkomst ondertekenen

Alle overeengekomen primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden worden schriftelijk vastgelegd in je persoonlijke arbeidsovereenkomst. Voordat je de arbeidsovereenkomst tekent, kun je vragen of je alle voorwaarden nog rustig kunt doornemen. Bespreek de arbeidsvoorwaarden met vrienden of familie als je over bepaalde punten twijfelt. Mist er nog iets of is er iets niet duidelijk? Geef dit dan direct bij je nieuwe werkgever aan. Het is altijd beter om er open over te communiceren. Kun jij je in alle arbeidsvoorwaarden vinden? Dan kun je de arbeidsovereenkomst ondertekenen. Gefeliciteerd, vanaf dat moment heb je een nieuwe baan!

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak