De inlenersbeloning: gelijk loon voor gelijk werk
Er wordt vaak gedacht dat je als flexkracht met een payrollcontract minder verdient dan je collega’s met een vast contract. Maar mag dit eigenlijk wel in Nederland? Maak kennis met ‘de inlenersbeloning’. De afspraak die in het leven is geroepen om te voorkomen dat flexkrachten een lager loon uitgekeerd krijgen. Maar hoe werkt dit precies? Waar dient jouw werkgever allemaal op te letten? Welke rechten heb jij als flexkracht? Dit zijn vragen die wellicht door je hoofd spoken. Om je hierin verder te helpen, leggen wij in onze blog uit hoe de inlenersbeloning werkt.
De inlenersbeloning
De inlenersbeloning is opgenomen in artikel 8 van de WAADI (Wet Allocatie Arbeidskrachten door Intermediairs). Via deze wet moet de inlenersbeloning, ook wel het loonverhoudingsvoorschrift genoemd, het verschil in beloning tussen werknemers tegengaan. Het komt erop neer dat je gelijk loon verdient voor gelijk werk dat verricht wordt.
Hoe werkt het?
Een goed voorbeeld is dat wanneer jij uitbetaald wordt door een payrollbedrijf, je recht hebt op hetzelfde salaris als jouw collega’s met een soortgelijke functie (en geen payrollcontract). Ben je als flexkracht de enige in dienst met een bepaalde functie? Dan moet er gekeken worden naar het uurloon dat iemand zou verdienen met dezelfde functie in vaste dienst.
Voor wie geldt de inlenersbeloning?
De regel voor gelijktrekking van het uurloon geldt voor iedereen die werkt op basis van een uitzendcontract. Om de regel goed toe te passen, moet er rekening gehouden worden met de CAO van je inlener. Hierin staan een aantal aspecten die belangrijk zijn voor het beoordelen van het uurloon. Zo moet aan de hand van de arbeidsovereenkomst gekeken worden naar de volgende punten:
- Het brutoloon dat normaal is voor de functiegroep waarin de werknemer is ingedeeld;
- Toeslagen voor overwerk of onregelmatige uren;
- Loonsverhogingen;
- Vergoedingen en periodieken.
Tenslotte kan het ook voorkomen dat je inlener rekening moet houden met aanvullende arbeidsovereenkomsten. Uiteraard dienen deze ook gerespecteerd te worden bij je maandelijkse verloning.
Wat als er geen CAO beschikbaar is?
Wat te doen als je inlener geen CAO heeft? Of geen idee heeft onder welke CAO jouw werkzaamheden vallen? In eerste instantie dient er dan rekening gehouden te worden met de CAO van het uitzendbureau of payrollbedrijf waar je onder contract staat. Daarnaast is het mogelijk om in samenspraak met de inlener aanvullende voorwaarden op te stellen. Dan wordt er gekeken naar de werkingssfeer van de te verrichten arbeid. Hieruit kan blijken dat je inlener onder een andere collectieve arbeidsovereenkomst valt.
Wie is de verantwoordelijke?
Een klassiek voorbeeld waarin de inlenersbeloning fout wordt gehanteerd, is dat horecamedewerkers onder een fastfood-CAO verloond worden. In dit voorbeeld wordt de werkelijke functiegroep van een medewerker dus niet gehanteerd. Maar wie is er verantwoordelijk voor het goed hanteren van de inlenersbeloning?
Dit is de inlener. De SNCU (Stichting Naleving CAO voor Uitzendkrachten) ziet er op toe dat de inlenersbeloning correct wordt nageleefd. Gebeurt dit niet? Dan kan het voorkomen dat de SNCU juridische inspanningen neemt om herstel van de inlenersbeloning af te dwingen.
Neem contact met ons op!
Heb jij het gevoel dat je minder verdient dan je collega’s? Of weet je werkgever niet goed onder welke CAO het personeel valt? Neem dan contact met ons op! Je kan ons bereiken door te reageren op onze social media kanalen, óf door het contactformulier op onze website in te vullen.