Home Blog Een tijdelijk contract? Jongeren vinden het prima!

Een tijdelijk contract? Jongeren vinden het prima!

De meeste jongeren vinden het prima om te werken op basis van een tijdelijk contract. Dit blijkt uit onderzoek van YoungCapital dat is uitgevoerd in samenwerking met onderzoeksbureau TNO. Uit het onderzoek blijkt zelfs dat 57 procent van de jongeren uit Nederland momenteel een flexcontract verkiest boven een vast arbeidscontract. Voor het onderzoek zijn 5500 jongeren uit zeven verschillende Europese landen ondervraagd.

 

Sinds het jaar 2010 is het aantal jongeren in Nederland met een tijdelijk arbeidscontract groter geworden dan het aantal jongeren met een vast contract. Mede doordat het normaler is geworden, geven jongeren aan het niet erg te vinden om een flexcontract te hebben.

 

Een vast contract voor een hypotheek

Veel jongeren vinden het nu nog prima om een tijdelijk contract te hebben, maar geven wel aan dat zij op latere leeftijd liever een vast contract willen hebben. Dit zou komen door de praktische voordelen op lange termijn die je hebt bij een vast arbeidscontract. Het voornaamste voordeel dat wordt genoemd bij een vast contract is het verkrijgen van een hypotheek om een huis te kopen.

 

Echter is dit een beetje een ouderwetse gedachtegang. Banken vinden het namelijk steeds minder belangrijk dat mensen een vast contract hebben bij een hypotheekverstrekking. Mensen met een toekomstperspectief komen sneller in aanmerking voor een hypotheek dan mensen met een vast contract. Hierbij wordt vooral gekeken naar sociale factoren als een goed netwerk, ervaring en vaardigheden om genoeg werk te kunnen blijven doen.

 

De traditionele werkgeversmentaliteit

Volgens Ineke Kooista, CEO van YoungCapital, zou het goed zijn als werkgevers zich beter verdiepen in de huidige mindset van jongeren. Werkgevers hanteren nog steeds de ‘traditionele werkgeversmentaliteit’. Hiermee wordt bedoeld dat werkgevers eisen stellen als perfect matchende diploma’s, hoge cijferlijsten en een minimumaantal jaren werkervaring. Dit is niet meer van deze tijd.

 

Uit het onderzoek blijkt namelijk dat jongeren erg flexibel zijn richting hun werkgevers. Daarom is het  volgens Ineke Kooistra logisch dat ook werkgevers enigszins flexibeler worden richting jongeren op de arbeidsmarkt.

 

Eigen onderzoek: Hoe kijkt men tegenwoordig aan tegen een flexibel arbeidscontract?

Wij waren zelf ook nieuwsgierig naar de mening van personen uit onze eigen omgeving.  Daarom vroegen wij 100 respondenten om hun mening over een tijdelijk contract. De hoofdvraag van het onderzoek was: hoe kijkt men tegenwoordig aan tegen een flexibel arbeidscontract? De enquête heeft ons de volgende resultaten opgeleverd:

 

De vragenlijst is vooral door jongere personen ingevuld. De gemiddelde leeftijd van de respondenten is 24.5 jaar oud. Hiervan is 62% man, en 38% vrouw. 85% is momenteel actief op de arbeidsmarkt, en het grootste gedeelte is werkzaam in de horeca, catering en verblijfsrecreatie (27%).

 

 

Op de vraag ‘Hoe zou u het vinden om een flexibel arbeidscontract te hebben? Als u dit al heeft, wat vindt u ervan?’ Gaf 35% aan dit geen probleem te vinden, 51% gaf aan geen voorkeur te hebben voor een flexcontract, maar als het hen aan een baan helpt dit goed te vinden. Slechts 14% gaf aan geen flexibel arbeidscontract te willen.

 

Op de vraag ‘Het aantal personen met een flexibel arbeidscontract groeit. Wat vindt u hiervan?’ Kregen we vooral antwoorden als ‘Het creëert meer werkgelegenheid’ en ‘Er is op deze manier meer doorstroom op de arbeidsmarkt waardoor meer jongeren kans hebben op werk’. Een enkeling gaf aan dat het negatief is en voor onzekerheid zorgt.

 

Mijn mening

Mijn mening over flexibele arbeidscontracten is dat het zeker een oplossing kan bieden. Doordat ondernemers de keuze hebben om een tijdelijk contract aan te bieden, zijn ze minder voorzichtig met het aannemen van personeel. Hierdoor wordt er een bepaald gat op de arbeidsmarkt gevuld door flexibele arbeidscontracten.

 

Voor veel jongeren is een flexcontract juist handig. Wanneer je bijvoorbeeld ergens werkt naast je studie, kan je middels een flexcontract op een flexibele manier je arbeidsuren invullen. Zo kan je meer werken in rustige periodes op school en minder werken in drukke periodes.

 

Ben je het niet of juist wel eens met mijn stelling? Laat het weten door te reageren op één van onze social media-kanalen.

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak