Feitjes over ondernemerschap in de horeca
Ben je ondernemer in de horecabranche? Dan is het wel zo fijn om van belangrijke feiten op de hoogte te zijn. Zeker als beginnend ondernemer kan het lastig zijn om direct overal vanaf te weten. Bij Payingit helpen wij je graag op weg en hebben wij een aantal belangrijke en leuke feiten op een rijtje gezet. In deze blog lees je meer informatie over de horeca, welke sectoren er actief zijn en bij welke brancheorganisatie jij je in zou kunnen schrijven. Op die manier leer jij je eigen branche beter kennen en heb je meteen wat achtergrondinformatie opgedaan.
Achtergrond informatie over de horeca
Wist je dat het woord horeca afgeleid is van de woorden hotel, restaurant en café? Alle ondernemingen die onder deze drie diensten horen, vallen direct ook onder deze term. Het leuke hiervan is dat er in de horeca dus verschillende branches en functies te vinden zijn. Het is hard werken geblazen als je in deze branche actief bent, omdat je vaak ook veel concurrentie hebt. Daarnaast dien je veel onregelmatige uren te maken, omdat een horecagelegenheid vaak vanaf de middag tot laat in de avond geopend is. Doordat het werk zo intensief is, zie je vaak dat mensen dit tijdens een korte periode in hun leven doen. Vooral jongeren en studenten hebben een baan in de horeca.
De horecaondernemers hebben vaak veel passie en liefde voor het vak. Vandaar dat de ondernemers jarenlang een eigen horecazaak behouden. Het aansturen van het personeel, de inkopen doen en overzicht houden kan erg uitdagend en ook leuk zijn. Wanneer je als horecaondernemer een goed team hebt weten samen te stellen én je heerlijk eten en drinken serveert, kun je één van de populairdere horecatenten van Nederland worden.
Welke sectoren kun je in de horeca terugvinden?
De horeca is wereldwijd een zeer grote branche. In Nederland zijn er verschillende sectoren terug te vinden. Om je er een beter beeld bij te geven, hebben wij hieronder de sectoren met een korte beschrijving voor je op een rijtje gezet:
– Drankensector: hieronder vallen cafés, bars en discotheken.
– Restaurantsector: met horecazaken zoals restaurants, bistro’s en eetcafés.
– Hotelsector: denk hierbij aan hotels, motels maar ook aan pensions.
– Fastfoodsector: hier zitten snackbars, ijssalons en bepaalde lunchrooms in onderverdeeld.
Welke verschillende brancheorganisaties zijn er?
Wanneer je horecaondernemer bent kun jij je bij verschillende branches aansluiten. Deze branches helpen je vaak om je belangen te behartigen en je van relevante informatie te voorzien. Hieronder lees je welke brancheorganisaties actief zijn en wat ze inhouden.
1. Koninklijke Horeca Nederland (KHN)
De KHN staat voor je klaar op het moment dat je actief bent in de horeca, toerisme of de recreatiebranche. Samen met interessante organisaties en Tweede Kamerleden gaan zij gesprekken aan over de mogelijkheden om de belangen van de branche te blijven behartigen. Door met verschillende organisaties samen te werken, bereik je meer! Je kunt de KHN tot één van de grootste brancheorganisaties voor de horeca rekenen.
2. Stichting Bed & Breakfast Nederland
Deze stichting zet zich in voor het bevorderen van de kwaliteit van de Nederlandse Bed & Breakfasts, zodat het imago beschermd blijft. Deze stichting heeft speciale classificatiesystemen bedacht waardoor er goede kwaliteitscontroles binnen de branche uitgevoerd kunnen worden. Daarnaast kunnen zowel nationale als internationale gasten via deze stichting in contact komen met kleinschalige Bed & Breakfast eigenaren. Het voordeel hiervan is dat je als gast precies weet welke Bed & Breakfasts aan alle eisen voldoen en wie bij deze stichting zijn aangesloten, zodat je van een fijn verblijf uit kunt gaan. Wanneer jij als ondernemer je Bed & Breakfast bij deze stichting aanmeldt, is het grootste voordeel ervan dat je een keurmerk krijgt in de vorm van een vlag én dat je klandizie via de stichting naar je doorverwezen krijgt.
3. Veneca, de Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties
Dit is een collectief van verschillende cateraars die er alles aan doen om zich in te zetten voor een verantwoorde, vooruitstrevende en actieve cateringbranche. Daarnaast staat lekker en duurzaam eten hoog op het prioriteitenlijstje van deze vereniging. Er zitten bijvoorbeeld cateraars vanuit ziekenhuizen, scholen, ministeries en in het vliegtuig bij deze vereniging aangesloten. Veneca zet zich ook in voor de beste werkomstandigheden van het cateringpersoneel, zodat zij in een geonde en verantwoorde omgeving kunnen werken. De Veneca leden hebben in totaal ruim 7500 cateringmedewerkers aan het werk op talloze locaties door heel Nederland.
4. ProFri, de Vereniging Professionele Frituurders
Deze vereniging zet zich vooral in voor snackbars en kleinschalige fastfoodketen. Zij hebben samen met het Nederlands Frituurcentrum bijvoorbeeld een frituurkeurmerk opgesteld, zodat de professionele frituurders dit keurmerk aan hun onderneming kunnen koppelen. Dit is in het leven geroepen om het imago van alle professionele frituurders in Nederland te kunnen verbeteren. Wanneer je bij deze vereniging bent aangesloten draag je kwaliteit, deskundigheid, vakbekwaamheid, duurzaamheid en voedselveiligheid uit. Bovendien worden alle leden gecheckt op gastvrijheid voor zij dit keurmerk krijgen. Frituurders die bij de vereniging aangesloten zitten delen informatie met elkaar en dit is erg waardevol voor de branche.
5. Vereniging Chinese Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO)
Deze vereniging is de grootste organisatie voor alle Aziatische horecaondernemers in Nederland. Er zitten zowel Aziatische hotels, cafetaria’s en restaurants bij aangesloten. Het doel van deze vereniging is om de belangen van deze specifieke branche te behartigen. Dit doet de vereniging door te lobbyen, samenwerkingen aan te gaan en voorlichting te geven over de trends binnen de Aziatische horecabranche. Daarnaast hebben de aangesloten horecaondernemers ook nog financieel ledenvoordeel, dus het is erg lonend om je bij deze vereniging aan te sluiten op het moment dat je een Chinese of Aziatische horecagelegenheid bezit.
6. Nederlands Horeca Gilde (NHG)
Dit is een kleinere organisatie waarbij op dit moment zo’n 600 horecaondernemers aangesloten zitten. Het NHG zet zich in voor positieve aanpassingen binnen de cao, zonder dat de werknemers die in deze sector werken daar nadelen van ondervinden. Het mooie aan deze vereniging is, dat zij voordeel halen uit het collectief onderhandelen met leveranciers van verschillende goederen en diensten, waardoor leden korting kunnen krijgen op de aanschaf van bepaalde producten.