Home Blog Flex moet minder flex worden: wetsvoorstel Arbeidsmarkt in Balans

Flex moet minder flex worden: wetsvoorstel Arbeidsmarkt in Balans

Begin november 2018 heeft onze Minister-president gemeld dat het wetsvoorstel Arbeidsmarkt in Balans besproken is tijdens de ministerraad. Volgens premier Rutte is dit voorstel een grote hervorming voor de Nederlandse arbeidsmarkt. Daarbij wordt aangekaart dat dit één van de belangrijkste onderwerpen van het regeerakkoord was. Nu het voorstel definitief naar de Tweede Kamer is verstuurd, lijkt het erop dat de maatregelen doorgaan. Dit alles is nodig om onze arbeidsmarkt te moderniseren door ‘vast minder vast’, en ‘flex minder flex’ te maken.

 

 

Terugblik: Prinsjesdag

Tijdens Prinsjesdag werd er gesproken over de Wet Arbeidsmarkt in Balans. Hier werd aangekondigd dat de positie van oproep- en payrollkrachten verbetert moet worden. Verder moet de Wet Arbeidsmarkt in Balans ervoor zorgen dat:

 

  • De financiële voordelen van ZZP’ers kleiner worden;
  • ZZP’ers zichzelf beter kunnen verzekeren tegen bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid;
  • Het vanaf 2020 eenvoudiger wordt om medewerkers in vaste dienst te ontslaan;
  • De maximale proeftijd verlengd wordt naar vijf maanden.

Proeftijd en ontslag medewerkers in vaste dienst

Als werkgever mag je een nieuwe werknemer een proeftijd van maximaal 2 maanden bieden. De maximale duur is 1 maand wanneer je daarna een tijdelijke arbeidsovereenkomst, of een overeenkomst met een duur tussen de 6 maanden en 2 jaar biedt. Mede doordat de proeftijd maximaal 2 maanden mag duren en het niet eenvoudig is om werknemers in vaste dienst te ontslaan, is het aantal personen met een flexibel arbeidscontract in Nederland de laatste jaren gestegen.

Kritiek vanuit de Raad van State

Bijna een week na het bespreken van het wetsvoorstel uit de Nederlandse Raad van State kritiek op de plannen. Volgens de raad gaan de plannen niet ver genoeg om de problemen echt aan te pakken. In het algemeen vindt het adviesorgaan van de regering dat de problemen zich verplaatsen door de voorgestelde maatregelen van de Minister. Ze spreken van een ‘waterbedeffect’. Hieruit ontstaat de verwachting dat de plannen onder de loep worden genomen en waar nodig aanpassingen gedaan worden.

Vragen of toevoegingen?

Heb je vragen of toevoegingen aan bovenstaande blog over het wetsvoorstel van de Nederlandse overheid? Laat het ons weten! Deel je reactie onder de blogpost op onze website, of via één van onze social mediakanalen.

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak