Home Blog Hoe zit het met je werkgeverschap op het moment dat er voor payroll wordt gekozen?

Hoe zit het met je werkgeverschap op het moment dat er voor payroll wordt gekozen?

Ben je geïnteresseerd in payroll, maar wil je eerst meer te weten komen over werkgeverschap en wat dit met een samenwerking met een payrollbedrijf te maken heeft? Dan ben je bij Payingit aan het juiste adres. Door het lezen van deze blog kom je erachter wie er werkgever blijft op het moment dat je voor de samenwerking met een payrollbedrijf kiest. Er zijn namelijk meerdere varianten van werkgeverschap, waardoor je voor een gedeelte alsnog verantwoordelijk blijft voor je werknemers. Wij leggen je graag uit op welke manier je het juridisch werkgeverschap uit handen kunt geven én bieden je meer duidelijkheid over je rol op de werkvloer als je met werknemers op de loonlijst van een payrollbedrijf werkt.

Dit wil je over feitelijk en juridisch werkgeverschap weten

Wist je dat werkgeverschap uit twee verschillende vormen bestaat? Je hebt namelijk juridisch en feitelijk werkgeverschap, die je ook los van elkaar kunt zien. Iedere ondernemer die mensen voor hem of haar in een team heeft werken, zijn eigen werknemers werft en sturing geeft op de werkvloer is feitelijk werkgever. Het gaat er bij feitelijk werkgeverschap om dat je leiding en toezicht verschaft. Juridisch werkgeverschap heeft alles te maken met HR en administratie. De juridisch werkgever verzorgt de arbeidscontacten, doet aan verzuimmanagement, pensioenafdrachten en salarisadministratie.

Het interessante aan beide vormen van werkgeverschap is dat je het juridisch werkgeverschap uit handen kunt geven aan Payingit. Dit houdt in dat je alle taken die bij de juridisch werkgever horen, niet meer hoeft uit te voeren. Dit scheelt je enorm veel tijd. Op die manier kun je het feitelijk en juridisch werkgeverschap opsplitsen.

Je kunt ervoor kiezen om je juridisch werkgeverschap uit handen te geven

Juridisch werkgeverschap kan veel tijd in beslag nemen, zeker als je met flexibele arbeidskrachten en tijdelijke werknemers werkt. Je bent verantwoordelijk voor het doorvoeren van gewijzigde wet- en regelgeving, het bijhouden van de data waarop arbeidscontracten verlopen en het doen van je salarisadministratie. Het kan zijn dat de taken die bij het juridisch werkgeverschap komen kijken te veel tijd van je opeisen, waardoor je minder tijd overhoudt voor het managen van je bedrijf en het laten groeien van je onderneming. Als dit je begint te storen, kun je kijken of een payrollbedrijf het juridisch werkgeverschap van je over kan nemen.

Je kunt ervoor kiezen om een payroll constructie aan te gaan, zodat je tijdelijke en flexibele werknemers bij de payroller op de loonlijst zet. Alle taken die bij het juridisch werkgeverschap komen kijken, komen voor jezelf dan in één keer te vervallen. Dit zorgt voor meer rust en mogelijkheden om je bedrijf uit te bouwen.

Hoe zit het met werkgeverschap en payroll?

Zodra je ervoor kiest om het juridisch werkgeverschap aan een payrollbedrijf uit handen te geven, behoud je de leiding en het toezicht op de werkvloer, ook wel het feitelijk werkgeverschap. Weet ook dat jij je eigen werknemers blijft werven én dat je werknemers exclusief voor jou werkt. Het is dus niet zo dat een payrollmedewerker zoals een uitzendkracht bij verschillende werkgevers aan het werk gezet wordt. Dit zorgt ervoor dat je gewoon de binding met je eigen werknemers en team behoudt. De werknemers die je bij ons op de payroll zet, worden volgens je eigen cao of de ABU/NBBU cao verloond.

De werknemers die je in vaste dienst hebt en die je bij een payrollbedrijf hebt ondergebracht hebben recht op dezelfde primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Het kan dus niet zo zijn dat deze arbeidsvoorwaarden van elkaar verschillen. Dit is een groot voordeel voor je werknemers. Zij gaan er qua arbeidsvoorwaarden dus niet op achteruit als zij bij een payrollbedrijf worden aangemeld.

Hoe weet je of payroll bij je onderneming past?

Het mooie aan kiezen voor payroll is, dat het een strategische keuze is. Zodra je met een payrollbedrijf samenwerkt, ga je meer tijd overhouden, dat je zelf over je overige taken kunt verdelen. Wil je bijvoorbeeld meer tijd steken in het laten groeien van je bedrijf? Dan kun je meer tijd aan je marketing en andere belangrijke kerntaken besteden. Je ervaart ook minder stress aangezien je personeelsadministratie en de uitbetaling van de werknemers niet langer tot je verantwoordelijkheden behoren. Daarnaast geef je risico’s uit handen als het over ziekte bij je werknemers gaat. De ziektekosten voor je werknemers op de payroll hoef je namelijk niet meer te betalen als je met een payrollbedrijf samenwerkt.

Payroll past bij je als je de touwtjes voor een deel uit handen durft te geven, je meer tijd voor je business wil overhouden én wanneer je meer zekerheid voor jezelf en je werknemers wil creëren. Onthoud dat je alleen je juridisch werkgeverschap uit handen geeft. Je hebt nog steeds een goede en nauwe band met je werknemers aangezien jij ze blijft werven en aanstuurt op de werkvloer. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de binding met je werknemers wegvalt op het moment dat je ze bij een payrollbedrijf op de loonlijst zet.

Neem gerust contact met ons op als je op zoek bent naar meer informatie

Bij Payingit staat ons team voor je klaar om al je vragen zowel telefonisch, per mail als tijdens een kop koffie te beantwoorden. Voordat je aan jouw payroll avontuur begint, wil je natuurlijk meer over je mogelijkheden en de prijs weten. Wij doen er alles aan om een plan van aanpak op maat voor je samen te stellen. Hierdoor weet je precies welk proces je instapt, wat wij van je nodig hebben en wat je van ons kunt verwachten. Wil je graag een afspraak inplannen? Dan kun je dit doen door het contactformulier op onze website in te vullen. Wij nemen op werkdagen binnen 24 uur contact met je op!

 

 

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak