Krijg ik uitbetaald bij een dag proefdraaien?
Even kijken hoe je in het team past, of je de werkzaamheden begrijpt, en ook belangrijk: of je het zelf überhaupt leuk vindt. Veel werkgevers vragen toekomstige werknemers om een dagje proef te draaien. Vooral in de horeca is dit vrij normaal. Maar waar heb je eigenlijk recht op tijdens zo’n dag? Word je wel uitbetaald bij een dag proefdraaien?
Geen duidelijke regels
Stel je hebt een dagje keihard gewerkt in de bediening van een goedlopend restaurant. Je bent ’s middags begonnen en hebt meegedraaid tot sluitingstijd. Is het dan normaal dat je wordt uitbetaald voor deze dag? Er zijn veel voorbeelden te vinden van mensen die niet aangenomen worden en vervolgens niks uitgekeerd krijgen na een dagje meedraaien. Hoewel er geen specifieke regels voor zijn, valt er wel het één en ander aan te doen. Het is goed om voordat je gaat meedraaien vast te stellen wat er van je verwacht wordt. Gaat het om een proefdag? Of is het een begin van een proefperiode?
Proefdag
Een proefdag heeft als doel om te kijken of de medewerker geschikt is voor de functie, kan meedraaien binnen het bedrijf en het zelf leuk vindt. De proefdag mag in principe geen volledige werkdag zijn, maar moet lang genoeg duren om de vaardigheden te testen. Daarnaast mag een proefdag niet:
- Winstgevend zijn voor de organisatie. Dit betekent dat je iemand die proefdraait niet kan behandelen als een volwaardig personeelslid;
- Loon opleveren voor de gene die proefdraait. Dit omdat er door beide partijen géén contract is getekend. Wel mogen de kosten voor bijvoorbeeld het reizen gecompenseerd worden.
Proefperiode
Een proefperiode is wat anders dan een proefdag. Dit is een periode na het in dienst treden van de werknemer die meestal één of enkele maanden duurt. Tijdens deze schriftelijk vastgestelde periode krijgt een medewerker gewoon loon. Deze periode kan vervroegd beëindigd worden wanneer beide partijen tevreden zijn en over willen gaan op een vast contract.
In welke gevallen wordt er wel uitbetaald bij een dag proefdraaien?
Heb je een proefdag gehad en werd je niet uitbetaald? Dit terwijl de proefdag sterk leek op een echte werkdag? Dan heb je wanneer je niet wordt aangenomen vaak wel recht op een vergoeding. Dit omdat de werkgever in dat geval een mondelinge overeenkomst heeft verbroken.
Vragen?
Heb je vragen? Of heb je zelf meegemaakt dat je niet werd uitbetaald bij een dag proefdraaien? Laat het weten door een reactie te plaatsen onder de blogpost op onze website, of door te reageren via één van onze social media kanalen.