Home Blog Oedipus: Kleurrijk bier voor iedereen

Oedipus: Kleurrijk bier voor iedereen

Begonnen als een groep vrienden die bier brouwden in hun eigen keuken en uitgegroeid tot een succesvol biermerk, Oedipus is niet te stoppen. In 2009 startten de jongens met, hoe kan het ook anders, heel veel bier van verschillende brouwerijen proeven. Inmiddels hebben zij een ruim assortiment aan vaste en speciale biertjes, bijna 100 verkooppunten en op 2/3 juli 2016 een eigen bierfestival!

 

Wij zijn best een beetje boel trots dat wij deze ondernemers tot een van onze zakenrelaties mogen rekenen. Daarom deze week, alles wat je altijd al had willen weten over Oedipus!

Even voorstellen

Mannen van Oedipus, een kleine introductie. Wie zijn jullie en wat zijn jullie favoriete biertjes?
 
Van links naar rechts op de foto:


Tristan Spits
-34 jaar- Mikkeller & Nelson Sauvignon

Paul Brouwer -30 jaar- Boon & Mariage Parfait
Sander Nederveen – 34 jaar – Kan niet kiezen

Rick Nelson – 30 jaar- Ligt aan het moment

Alex Mager -31 jaar – Cantillon & Lou Pepe Kriek
 
 
 

De Griekse mythe over Oedipus is, zoals wij die kennen, vrij luguber. Waarom hebben jullie gekozen voor deze naam?

Het verhaal is inderdaad erg tragisch maar wij vonden het wel mooie zelfspot om de liefde voor de moeder uit dit verhaal te nemen en als naam te gebruiken. Ook vonden wij het belangrijk om een naam te hebben die al bestond en niks met bier te maken had. Een naam die mensen wellicht herkennen en die wij met een nieuwe betekenis kunnen laden. Een betekenis die geen tragedie maar mogelijk een komedie is.

Jullie hebben bier leren brouwen via Youtube, vertel?

YouTube was één van de kanalen die we gebruikten voor inspiratie en kennis. Er zijn veel thuisbrouwers die filmpjes hebben gemaakt van hun installatie en brouwproces. Maar kennis hebben we ook gekregen door te kletsen met veel andere (thuis)brouwers, en natuurlijk vooral door zelf veel te brouwen.

Je zit op het terras en krijgt trek in een ijskoud biertje. Bestellen jullie op zo’n moment je eigen bier?

Ja alleen niet ijskoud. Hoe lager de temperatuur, des te minder je proeft, en dat is juist zonde!

En de koelkast thuis? Waar is die mee gevuld?

Wijn, haha en een kelder vol met bier. Vooral Sander heeft een indrukwekkende verzameling (zure) bieren die goed te bewaren zijn.

Wat voor soort eten past het beste bij jullie bier?

Lekker eten, maar ook deze vraag is niet eenduidig te beantwoorden. Ten eerste maken wij veel verschillende bieren. Wij vinden het te gek om deze bieren met eten te combineren. Deze combinaties zijn vaak heel specifiek. Het is te makkelijk om te zeggen, een droog hoppig bier gaat goed met een vette burger.
 
Uiteindelijk is het altijd de zoektocht naar een unieke combinatie tussen een specifiek biertje en een specifiek product/maaltijd. En als dat dan lukt dan kan het een te gekke smaak explosie creëren. Bijvoorbeeld onze Salty Dick met een Oester, dat is echt te gek.
 

Op welke criteria kiezen jullie je verkooppunten uit?

Dat ligt aan de plek. Wij vinden diversiteit belangrijk en we willen veel verschillende mensen bereiken. We zijn er bijvoorbeeld niet alleen voor de hippe Amsterdammer, maar ook niet alleen voor de doorgewinterde beergeek. We kiezen alle verkooppunten dus uit op diverse doelgroepen, niet te veel van dit en niet te veel van dat.

Wat is volgens jullie HET zomerbiertje van 2016?

Vogelen, onze gedrooghopte Berliner Weisse. Een frist licht zurig bier dat heel bloemig overkomt. Maar eigenlijk willen wij zelf niet te veel op het seizoen sturen. Wij vinden dat je als consument zelf mag beslissen waar je op dat moment zin in hebt. In de winter drinken wij ook graag een fris fruitig bier en in de zomer kunnen we prima zin hebben in een rijke volle Imperial Stout van 11%. Het ligt dus echt aan het moment en waar jij zin in hebt.

Vrouwen en bier, het lijkt soms een eindeloze discussie te zijn. Wat denken jullie, een gouden combinatie of..?

Het is toch te grappig voor woorden dat dit een discussie moet zijn? Voor ons is dit een van de redenen waarom we bier zijn gaan brouwen. Om bier van alle stereotypes en vooroordelen te bevrijden. Het drinken van bier zou over smaak moeten gaan, waarom jij iets wel of niet lekker vindt. Niet over of je man of vrouw bent. Het beeld van de bier drinkende man is decennia lang door de grote brouwerijen bij de consument er in geramd. Dat is zo vaak gebeurt dat vrouwen (en mannen) het vanzelfsprekend vinden dat bier niet hun product zou zijn. Bier gaat over smaak, en smaak gaat over wat jij lekker vindt.

Hoe ziet een gemiddelde dag als bierbrouwer eruit?

Vroeg op! Om 8 uur beginnen we met brouwen. Brouwen is veel schoonmaken en wachten tussendoor, maar dat betekent niet dat we dan niks doen. We vullen tussendoor bieren af die klaar zijn en doen andere werkzaamheden in de brouwerij. Daarnaast hebben we nog een taproom waar we biertjes schenken en staan we veel op festivals om ons bier te presenteren. Het zijn dus erg diverse dagen en dat maakt het zo leuk!

Mannenliefde, Zwangerschapsyoga en Dodo zijn een greep van de namen uit jullie biercollectie. Waar halen jullie inspiratie vandaan om nieuwe smaken te ontwikkelen en hoe komen jullie op de bijbehorende namen?

Voor veel van onze namen duiken we in onze eigen jeugd en in een kinderlijke belevingswereld. We vinden het fascinerend hoe kinderen nieuwsgierig en tegelijkertijd onbevooroordeeld kunnen zijn. We proberen dit enthousiasme bij de consument op te wekken. De namen moeten een dubbele laag aan betekenis hebben, speels zijn en mensen nieuwsgierig maken.

 

Wat betreft inspiratie voor nieuwe smaken, dat komt vooral door het drinken van bieren van andere brouwerijen. Vooral in het buitenland gebeurt er veel. Het is te gek om te zien wat er allemaal mogelijk is. Daarnaast kijken we naar ons huidige assortiment. Wat mist er nog, wat kan er beter en wat hebben we altijd al willen brouwen?

Nieuwe smaken dienen ook getest te worden. Hebben jullie al een ‘biertester’ ? Hint hint;)

Ja dat zijn wijzelf, iedereen die hier werkt en de gasten in de Taproom. Wij proeven hier dagelijks nieuwe bieren en checken de kwaliteit van eerdere bieren. Veel nieuwe bieren komen het eerst in de Taproom op tap dus het is altijd leuk om dan direct reacties van gasten te krijgen op de bieren.

Hebben jullie tips voor mensen die willen starten met het brouwen van bier?

Begin klein, ontmoet andere thuisbrouwers en drink veel lokaal en internationaal bier! Het ligt er natuurlijk aan wat je met het brouwen wilt bereiken, maar het is altijd goed om de bieren op de lokale en globale markt te proeven, zodat je weet wat de kwaliteit kan zijn. Samen met anderen brouwen maakt het trouwens een stuk makkelijker en gezelliger!

Op 2 en 3 juli vindt het Oedipus International Beer festival plaats. Wat kunnen we dit weekend verwachten?

Dit is voor ons een heel bijzonder weekend. Iedereen in het bedrijf heeft er keihard voor geknald en we denken iets heel unieks neer te zetten. Op dit festival komt alles samen waar wij voor staan, namelijk: lekker bier, geweldig eten, veel muziek, en dit allemaal in een kleurrijke en creatieve omgeving.

Heb jij nog geen kaartje?

Zorg dan dat je deze heeeel snel bemachtigt! Het festival geeft bezoekers de kans om meer dan 100 bieren van 19 internationale brouwerijen te ontdekken. Hoe bijzonder is dat? Heel bijzonder! Want velen zijn voor het eerst in Nederland en er zijn bieren bij die zelfs nog nooit in Europa zijn geweest.

 

Zoals de jongens van Oedipus zelf zeggen: ‘We verwachten dat dit een knaller van een feestje wordt waar ook zéker lekker gedanst mag worden!’

 

Wij zijn erbij. Jullie ook?

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak