Home Blog Prinsjesdag 2018: maatregelen voor de arbeidsmarkt

Prinsjesdag 2018: maatregelen voor de arbeidsmarkt

Op Prinsjesdag wordt traditiegetrouw elk jaar de Miljoenennota gepresenteerd. In de Miljoenennota kondigt de Nederlandse overheid de plannen en de bijbehorende uitgaven voor het aankomende jaar aan. Ook worden hier plannen voor de Nederlandse arbeidsmarkt in meegenomen. Hieronder vind je de Prinsjesdag 2018 maatregelen voor de arbeidsmarkt op een rij.

 

 

Efficiëntere inzet op krappe arbeidsmarkt

De eerste Prinsjesdag 2018 maatregel voor de arbeidsmarkt is het plan om werknemers efficiënter in te zetten op de krappe arbeidsmarkt. Deze maatregel moet leiden tot een verhoogde productiviteit van de Nederlandse economie. Het komt erop neer dat organisaties die het goed doen, betere voorwaarden kunnen bieden aan hun medewerkers. Denk aan financiële en niet-financiële beloningen als extra vrije dagen of een werklaptop. Er wordt aangegeven dat medewerkers door de krappe arbeidsmarkt steeds vaker een vast arbeidscontract krijgen. Wel is het aantal medewerkers met een flexcontract en zzp’ers de afgelopen jaren sterk toegenomen. Nederland heeft hiermee een veel lager percentage medewerkers met een vast arbeidscontract in de totale beroepsbevolking in vergelijking met andere Europese landen.

 

Volgens de Miljoennota is flexibiliteit belangrijk voor het aanpassingsvermogen van Nederlandse bedrijven en de economie. Wel kan dit op lange termijn problemen opleveren. Het is dus belangrijk dat organisaties rekening houden met de voorkeuren, vaardigheden en het type gewenste werk van medewerkers.

Flexwerkers, vaste werknemers en zzp’ers concurreren onbedoeld met elkaar

Flexwerkers, vaste werknemers en zelfstandigen zonder personeel zijn volgens de Miljoenennota onbedoeld concurrenten van elkaar geworden. Flexcontracten horen de mogelijkheid te bieden om pieken en dalen op te vangen (uitzend- en payrollcontracten). Echter, ondernemers kiezen er steeds vaker voor om werknemers een flexcontract te bieden om hun werkgeversrisico’s zoals ziekte te beperken.

 

Daarbij heeft Nederland een strenge ontslagprocedure voor vaste contracten en een soepele procedure bij flexibele of tijdelijke arbeidscontracten. Dit is voor ondernemers ook een reden om te kiezen voor een payrollcontract.

 

Tenslotte kunnen zzp’ers zichzelf goedkoper aanbieden vanwege fiscale voordelen. Volgens de Miljoenennota is het niet de bedoeling dat werknemers zich gedwongen voelen om zzp’er te worden, of dat er oneerlijke concurrentie ontstaat op de Nederlandse arbeidsmarkt.

De Wet arbeidsmarkt in balans

Met het wetsvoorstel voor de Wet arbeidsmarkt in balans, moet de positie van oproepkrachten en payrollmedewerkers verbetert worden. De Wet moet ervoor zorgen dat het aantrekkelijker wordt om vaste arbeidscontracten te bieden, en dat flexibele contracten door het aanpassen van de ketenbepaling beter aansluiten bij de te verrichtte werkzaamheden. Ook moet de Wet het financiële voordeel van zzp’ers beperken. Daarbij moet ervoor gezorgd worden dan zzp’ers zichzelf beter kunnen verzekeren tegen bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid. Om dit te kunnen realiseren, is het kabinet in gesprek gegaan met verzekeraars in Nederland.

Vragen of toevoegingen?

Heb je vragen of toevoegingen aan bovenstaande maatregelen voor de arbeidsmarkt? Laat het ons weten! Je kunt reageren onder de blogpost op onze website, of via één van onze social mediakanalen.

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak