Van baan wisselen; waar begin je je zoektocht?
Merk je dat je niet meer op je plek zit? Wil je meer uitdaging maar kan je huidige werkgever je dat niet bieden? Wil je het helemaal anders gaan doen en ben je benieuwd of een andere baan je meer voldoening en energie geeft? Dan ben je wellicht toe aan een verandering in je carrière. In deze blog zoekt Payingit voor je uit wat erbij komt kijken als je besluit om van baan te wisselen. Hoe kom je erachter dat een nieuwe baan wellicht beter bij je past, hoe pak je dit aan en welke tips helpen je om het switchen van baan zonder problemen te doorlopen?
Op welke manier kom je erachter of je toe bent aan een nieuwe baan?
Wist je dat je minder stress kunt ervaren, als je eens in de zoveel tijd kritisch naar je baan en carrière kijkt? Zit je wel op de juiste plek, bekleed je de juiste functie en biedt je huidige baan je de mogelijkheden om door te groeien naar een hogere functie in de toekomst? Nee? Dan is het tijd om jezelf af te vragen of een andere baan beter bij je behoeften zal passen. Merk je dat je steeds vaker last hebt van verveling op werk? Dan is dit een teken om op zoek te gaan naar een andere functie of een andere werkgever. Verder kunnen je normen en waarden afwijken van die van je werkgever of huidige team. Wanneer je in een bedrijf werkt terwijl je een afwijkende visie hebt, dan de rest van de onderneming, kun je tot wel 21% minder productief zijn dan wanneer dit niet het geval is.
Met deze 5 tips wissel jij succesvol van baan
Nu je weet dat je de stap wil zetten om van baan te wisselen, is het belangrijk om dit proces door middel van een goed doordacht plan aan te gaan. Met de tips die wij je hieronder geven, kun jij je carrièreswitch op een verantwoorde manier aanpakken:
1. Zeg nooit je baan op, als je nog geen nieuwe arbeidsovereenkomst hebt getekend. Je kunt beter naar een nieuwe baan zoeken, terwijl je nog een baan hebt dan wanneer je thuis komt te zitten. Verder is het een comfortabel idee om je baan op te zeggen, terwijl je de begindatum van je nieuwe baan al weet en je het nieuwe arbeidscontract al hebt ondertekend.
2. Bekijk je huidige arbeidsovereenkomst aandachtig. Dit is vooral belangrijk als je salarisonderhandelingen met je nieuwe werkgever aangaat. Schrijf op wat je opzegtermijn is, bekijk of er geen concurrentiebeding in staat en zorg ervoor dat je alle secundaire arbeidsvoorwaarden en je salaris uit je hoofd weet. Dit zorgt ervoor dat je gerichter kunt onderhandelen over je nieuwe contract.
3. Zorg voor een complete cv. Je cv is je visitekaartje en verteld je nieuwe werkgever over welke kennis en ervaring je beschikt. Zet al je vaardigheden, je werkhistorie en je kwaliteiten op je cv. Sommige werkgevers vinden het fijn om een referentie van een oud werkgever te ontvangen. Op die manier komen zij erachter of je de juiste kandidaat voor de openstaande functie bent.
4. Durf kritisch naar je besluit te kijken. Wanneer je weg wil bij je huidige werkgever, is het belangrijk om niet zomaar bij de eerste de beste nieuwe werkgever aan de slag te gaan. Zorg ervoor dat je een functie uitkiest waar je enthousiast van wordt, wat bij je past en waarvan je denkt dat je de functie de komende jaren kunt blijven vervullen. Bekijk of de nieuwe werkgever trainingen en cursussen aan het personeel aanbiedt. Verder kan het interessant zijn om uit te zoeken of je doorgroeimogelijkheden binnen de onderneming hebt. Bedenk vooral wat je uit de nieuwe uitdaging wil halen en waar je niet meer op zit te wachten.
Zorg er ook voor dat je bij jezelf nagaat hoe je reageert als je in een team terecht komt, waarbij je niet met alle werknemers een klik hebt. Zorg er vooral voor dat je van tevoren een duidelijk beeld hebt van wat je wel en niet van een nieuwe baan verwacht. Op basis daarvan kun je dan gaan solliciteren.
5. Ga van je eigen kracht en pluspunten uit. Hoe duidelijker je tijdens een sollicitatiegesprek bent, hoe groter de kans is dat je een baan vindt die bij je behoeften en wensen past. Waar ben je goed in? Wat is je specialisatie? Werk je liever zelfstandig of in een team? Doe je aan klantbezoeken? Wat zijn je hobby’s en waar krijg je energie van? Wanneer je die elementen pitched bij je nieuwe werkgever, weten zij wat ze van je kunnen verwachten en komen zij erachter wat je van hun onderneming verwacht.