Wat doet een bedrijfsarts?
Wist je dat de werkgever verplicht is om een bedrijfsarts in te schakelen voor personeel dat ziek is? Als werknemer heb je het recht om in contact te komen met een onafhankelijke bedrijfsarts. Deze arts wordt ingeschakeld als je langer dan twee weken ziek bent. Wil je voor die tijd al met een bedrijfsarts spreken? Dan kun je er ook voor kiezen om zelf contact met de arts op te nemen. Ben je voor het eerst een langere periode ziek en weet je niet zo goed hoe dit in z’n werk gaat? Dan krijg je in deze blog antwoord op belangrijke vragen rondom het inschakelen van en communiceren met een bedrijfsarts.
Welke taken heeft een bedrijfsarts?
Een bedrijfsarts heeft eigenlijk vijf belangrijke taken. De eerste taak heeft te maken met het beoordelen van je ziekmelding. Wanneer jij je ziekmeld bij je werkgever, neemt de bedrijfsarts contact met je op om te bespreken welke klachten je hebt. De arts gaat altijd van het beste uit en zal je daarom vragen welke werkzaamheden je nog wel kunt uitvoeren tijdens je ziekte. De tweede taak is het motiveren van de werknemer om het ziektebeeld zo nu en dan opnieuw te laten beoordelen op bijvoorbeeld een spreekuur bij de bedrijfsarts of de huisarts. De derde taak gaat over het bespreken van de voortgang en het verzorgen van je re-integratie op de werkvloer.
De bedrijfsarts mag je adviseren om bepaalde stappen in de juiste richting te zetten op weg naar je herstel. Tijdens je bezoek aan een spreekuur, wordt er door de arts schriftelijk vastgelegd wat je voortgang is. Ben je langer dan zes weken ziek? Dan is de vierde taak van de huisarts het opstellen van een probleemanalyse. De laatste taak van de arts is het aanvragen van je WIA-uitkering. Deze uitkering wordt pas na twee jaar ziekte aangevraagd en kan alleen worden toegekend als het oordeel van de bedrijfsarts hier positief over is.
Is een bedrijfsarts onafhankelijk?
De bedrijfsarts is altijd een onafhankelijke arts en heeft niets met je werkgever of de onderneming waar je werkzaam bent te maken. Een bedrijfsarts werkt vaak via de arbodienst of werkt voor zichzelf. De werkgever kiest met welke arts zij werken, maar dit heeft geen invloed op de relatie tussen de werkgever, het zieke personeel en de bedrijfsarts. Wist je dat de arts verplicht is om nascholing voor zichzelf te regelen én dat hij/zij geïnspecteerd wordt door beroepsvereniging NVAB? Op deze manier blijft de arts up to date qua kennis en blijft de titel wettelijk beschermd.
Second opinion nodig?
Het kan voorkomen dat de bedrijfsarts een oordeel velt, waar je het als werkgever niet mee eens bent. Als werkgever heb je het recht om over het oordeel van de arts in gesprek te gaan. Je kunt de arts vragen naar de reden voor het oordeel en je kunt ook aangeven dat je aan het oordeel twijfelt. Wanneer je na een goed gesprek nog steeds twijfelt, kun je aan een collega bedrijfsarts vragen of zij een second opinion kunnen uitvoeren met betrekking tot de verzuimcasus van je zieke personeelslid.
Kom je er dan nog steeds niet uit? Dan kun je het UWV om hulp vragen. Een arts via het UWV zal dan het oordeel van de onafhankelijke bedrijfsarts inspecteren. Dit wordt ook wel het deskundigenoordeel genoemd. Per 1 juli 2017 is het voor werkgevers makkelijker geworden om een second opinion aan te vragen bij een andere arts. Heb je twijfels over de onafhankelijkheid van de arts of de oordelen, dan kun je dit direct melden of zelfs een klacht indienen.
Is de bedrijfsarts bevoegd om contact op te nemen met een huisarts of andere specialist?
Wist je dat de bedrijfsarts medische informatie bij andere artsen mag opvragen? Dit mag uitsluitend plaatsvinden als de werknemer de arts hier toestemming voor heeft gegeven. Wanneer een werknemer langdurig ziek is, komt diegene in een traject met wellicht verschillende hulpverleners terecht. Denk hierbij aan artsen in het ziekenhuis, de fysiotherapeut, een paramedisch behandelaar en de huisarts. Zelfs voor een contactmoment met de huisarts heeft de bedrijfsarts eerst toestemming nodig. Andersom mag de arts geen medische informatie over de werknemer met derden delen. De arts mag geen medische of andere privé gevoelige informatie aan de werkgever geven.
Welke informatie mag de bedrijfsarts delen met de werkgever?
Hetgeen wat de bedrijfsarts mag doen is de werkgever informeren over de functionele beperkingen en mogelijkheden die de zieke werknemer heeft. De werkgever mag hier ook gewoon naar vragen bij de bedrijfsarts. Dit heeft namelijk invloed op het re-integratie traject. De werkgever dient wellicht creatief te zijn in het vinden van passend werk voor de zieke werknemer.
Zorg als werkgever voor een duidelijk verzuimprotocol
Werk je met personeel in dienst, dan is het belangrijk om een verzuimprotocol te schrijven. In dit protocol leg je de werknemers uit wat er van hen verwacht wordt tijdens ziekte. Je legt zaken uit over mogelijke verzuimbegeleiding en wanneer de bedrijfsarts ingeschakeld wordt. De regels omtrent ziek- en betermelding kun je ook in het verzuimprotocol verwerken. Zo weet iedere werknemer wat zij kunnen doen en verwachten als zij (langdurig) ziek zijn.