Werken met vast of flex op een gespannen arbeidsmarkt
In een aantal branches in Nederland groeien de vacatures terwijl het aanbod van werknemers relatief gezien minder wordt. Hierdoor wordt er gesproken over een ‘gespannen arbeidsmarkt’. Goed nieuws voor de werkenden, zij raken hierdoor sneller aan een baan in vergelijking met een aantal jaar geleden. Daartegenover staat dat deze situatie vervelend kan zijn voor de ondernemer, deze vindt namelijk minder snel de medewerkers die hij of zij zoekt. Vandaar dat wij ondernemers aanraden om een afweging te maken met betrekking tot flexibiliteit in hun onderneming. Wat is handig voor deze ondernemer; werken met vast of flex op een gespannen arbeidsmarkt?
Ondernemen in branches met een toenemend tekort aan personeel
Volgens nieuwssite nu.nl is de krapte door toenemende vacatures in de detailhandel, horeca, zorg, ICT, onderwijs en de bouw het grootst. Ben jij als ondernemer actief in één van deze branches? Lees je dan goed in over de beste manieren om personeel te werven op een krappe arbeidsmarkt. Ook de nieuwste trends in werving en selectie kunnen helpen in dit proces. Ben je als ondernemer voorzichtig met het aannemen van nieuw personeel, maar wil je wel graag doorgroeien? Vind dan de juiste balans tussen vast en flex. Werken met zowel vaste als flexibele medewerkers heeft zo zijn voordelen. Hieronder leggen wij het verschil uit.
Het verschil tussen werken met vast of flex op een gespannen arbeidsmarkt
Kies je ervoor om een aantal medewerkers een flexibel arbeidscontract te bieden? Dan kun je 5,5 jaar achtereenvolgend flexibele arbeidscontracten bieden, heb je géén koste bij ziekte of ongevallen, en betaal je alleen voor daadwerkelijk gewerkte uren. Daar staat wel tegenover dat veel werkenden op zoek zijn naar vastigheid. Zoek daarom de juiste balans tussen vast en flex en maak duidelijke afspraken met medewerkers die een flexibel arbeidscontract krijgen. Zeker in branches waar de arbeidsmarkt het meest gespannen is, is dit van belang.
Vragen of toevoegingen?
Heb je vragen of toevoegingen? Laat het ons weten! Reageer door een reactie te plaatsen onder de blogpost op onze website, of via één van onze social media kanalen.